Először is...

2009.11.12. 17:08

 

Lassan két hónapja vagyok munkanélküli, álláshirdetéseket több mint négy hónapja böngészek aktívan - azaz jelentkezem minden olyan állásra, amely kritériumainak megfelelek, és valamennyire érdekel is.

Az eddigi tapasztalataim alapján arra az elhatározásra jutottam, hogy blogolni fogom az eseményeket, a jelek szerint úgyis eltart még egy darabig. Nekem memoár, másoknak tanulság lehet.

Amit rólam tudni érdemes:

Harmincas nő vagyok, egy viszonylag névtelen, idén megszerzett (nem BA) főiskolai diplomával, középfokú angol és egy másik (ritka) nyelvtudással. A probléma az önéletrajzommal az alábbi lehet, azaz feltételezésem szerint ezért kapok csak minimális visszajelzést:

- az elmúlt négy évre (két helyen 2-2 év) tudok szakmai tapasztalatot felmutatni, korábban ugyanis külföldön dolgoztam illegálisan, amit inkább nem emlegetnék. (Nem kurva voltam, akkor jobban állnék anyagilag :)),

- a fenti közel 10 évnyi űr miatt feltételezhetik rólam, hogy mondjuk van egy rakás gyerekem, ami nem éppen előny, vagy például javíthatatlanul lusta nőszemély vagyok, akinek most apadt el az apanázsa,

- ha beleírom az önéletrajzomba, hogy nincs gyerekem, akkor feltételezhetik, hogy a korom miatt biztos hamarosan akarok legalább egyet,

- az igazságot, miszerint nincs és nem is lesz gyerekem (az okokat most hagyjuk, az más tészta) viszont mégse írhatom bele egy önéletrajzba vagy motivációs levélbe,

- az elmúlt két évben nonprofit szervezetnél dolgoztam, amiből a forprofit vállalat levonhatja azt a következtetést, hogy "nem vagyok tisztában a vállalati szemlélettel, munkastílussal, stb".

- jelenleg is tanulok; egy egyéves levelező szakirányú továbbképzésen veszek részt. Ez előny is lehet (tovább képezem magam, hajlandó vagyok tanulni, stb.), de akár hátrány is: nyilvánvaló, hogy egy iskola, legyen az akár csak levelező képzés is, kötelezettségekkel (előadáson való megjelenés, vizsgákra való felkészülés) jár, ami a munkától vonja el a figyelmemet és az időmet. Ez persze nem így van, a főiskola mellett is dolgoztam, mégis mindig minden munkám időre és jól elkészült, ez csak hozzáállás kérdése,

- az utolsó munkahelyemen én mondtam fel, az előző pedig megszűnt, tehát egyik esetben sem a munkámmal volt a probléma. Ezt legfeljebb egy motivációs levélben lehet kifejteni, illetve mindig beírom az önéletrajzomba, hogy rendelkezem írásos referenciákkal mindkét helyről.

Előnyöm lehet az extra nyelvtudás, azonban egy meglehetősen ritka nyelvről van szó (egyébként a tudásom főleg szóban erős, írásban gyengébb), amely összesen három hirdetésben szerepelt az elmúlt négy hónapban. Az egyik pozícióra mást választottak az interjú alapján, a másiknál vissza sem jeleztek az önéletrajzomra, a harmadik pedig sajnos olyan munkarendet követelt, amit nem szerettem volna vállalni. Még egy-két hónap, és biztos megbánom :)

A nap kérdése tehát: hogyan lehet meggyőzni a t. munkáltatót, hogy én egy valóban értelmes, szorgalmas, lelkes, megbízható, stb. munkaerő vagyok, és ugyan hívjon már be egy állásinterjúra?

A bejegyzés trackback címe:

https://kompakt.blog.hu/api/trackback/id/tr611520652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_John_Doe_ 2009.12.17. 11:31:35

Oké hogy a cv-ben nem emlegeted, de itt sem?

"külföldön dolgoztam illegálisan, amit inkább nem emlegetnék. (Nem kurva voltam, akkor jobban állnék anyagilag :)),"

És mi a ritka nyelv?

mxz 2009.12.17. 11:33:02

sztem ird be a kulfoldi dolgokat is. az ur tenyleg gazosan nez ki. ha beirod legalabb azt hogy kulfold, es ott milyen agazatban dolgoztal, az mar sztem jo. arrol nem is beszelve hogy a kulfoldi munkavegzes valahol azt mondja a sorok kozott, hogy onallo az ember, megall a laban.

non-profit szektorbol atkerulin for-profitba, na aaaz vicces.... kb masfel evet toltottem a for-profitba (majd 10 ev non-profit utan), es most visszatakarodtam a non-profitba. hanytam sokszor attol ami a fp-ban ment... sztem ez egy igazan gatyafelkotest igenylo feladat... Sok sikert!

Muci nevű ló 2009.12.17. 11:45:10

@mxz: max. kicsit szépítve (mondjuk vendéglátás) tudom beírni a külföldi tapasztalatot, mert Izraelben már maga a kaszinó is illegális :)
Egyébként mivel másfél évet egy kávézóban is dolgoztam, azt mostanában már beleírom, hogy elkerüljem az általad is említett űrt.
Egyébként szerintem olykor a nonprofit szektorban is vannak nagyon gáz dolgok...

mxz 2009.12.17. 12:19:33

@Muci nevű ló: en beleirnam mondjuk hogy izrael, vendeglatas. vegulis a kaszino is ide tartozik, az atlagmagyarnak meg fogalma sem lesz rola, hogy izraelben ez illegalis.
az angol heber parositas szerintem jo, bar teny, hogy nem sokat keresik. azert pl call centerekben elofordulhat az ilyen igeny, esetleg shared services centerekben is.
epitoiparban eros az izraeli jelenlet, lehet par ceget direktben kellene megkeresned, hogy munkat keresel? ott is vannak irodai allasok, noha nem tul sok - de heberul nem beszelnek olyan sokan. csak egy otlet.

fenriz17 2009.12.17. 13:24:17

Szerintem ebből a hármasban semmi gáz nincsen (még akkor is ha Izraelben a szerencsejáték nem is legális, egy csomó országban meg az), héberül baromi kevesen beszélnek, szerintem is irány az ingatlanbiznisz. Aranyat érhet ilyen ember egy ingatlanos cégnek.

_John_Doe_ 2009.12.17. 19:54:27

@Muci nevű ló: lehet, hogy nem írhatod be az önéletrajodba, de tök izgalmas. :)

igaziatommaki 2009.12.18. 12:33:50

gam ani medaberet ivrit, aval besgiot...lol

Muci nevű ló 2009.12.18. 12:37:02

@igaziatommaki: ze bemet lol! :)
ejfo at lamadet ivrit? gam baarec?

igaziatommaki 2009.12.18. 12:53:08

eizo seela! lo, ani lamedet beulpan besiurim, bebudapest.aval ani jodeat at otjotim ktovim. :-)

Muci nevű ló 2009.12.18. 13:15:21

@igaziatommaki: az boj naszé iszká bejahad im haivrit selanu :)
süti beállítások módosítása